Bowling Vereniging Harderwijk      Opgericht 9 Februari 1977.
1976- Na een korte trip naar Amerika, waar ik de eerste bowlingbal gegooid heb, opende het Bowling Centrum op 24 November zijn deuren en zijn wij met de bowlingsport begonnen. Met Ria van Sonnen, toen nog Ria Kost zijn wij die nog spelen in de vereniging.          
Op 9 Februari 1977 werd de vereniging opgericht met Gert Middelkamp voorzitter, Henk Greve secretaris en Roel Bisschop nam de financiën waar. Het Hemelvaart toernooi opgezet door Willem van Sonnen en John Straatman werd voor het eerst gewonnen door Henriëtte Wezenberg. De huisleague werd in het eerste jaar door het team van de Kreukels gewonnen, bestaande uit Herman Kost, Ria Kost, Willem en Fred van Sonnen en Chris en René Foppen. Vries Visser werd 2de en de Tornadoes derde.         
Op de jaarvergadering van 9 Maart 1978 werd Roel Bisschop voorzitter omdat Dick Hussaard, de vervanger van Middelkamp, stopt en Ria van Sonnen werd penningmeester. Ik was zelf al gedelegeerde van de vereniging in de Afdeling 4 in de functie van penningmeester, waarbij toen aangesloten waren Groningen, Deventer, Espel en Harderwijk. Van de jeugd commissie, die werd opgericht werd ik voorzitter, met Peter v.d.Berg en Jan Klaassen. Voor het seizoen 78-79 werden 4 teams in geschreven voor de Nat.Laegue en 1 Dames team in de N.D.T.L. Harderwijk wint van Espel de Steden ontmoeting.      
Begin ’79 werd ik vice-voorzitter en door moeilijkheden met de heer Bisschop werd ik begin April voorzitter ad-interim. Espel werd winnaar stedenontmoeting, Sietske ten Teije en Bertus Vlijm winnen het Hemelvaart toernooi. BC Harderwijk kampioen 4de Klasse Nat. League,  Henk Greve met Willem van Sonnen werden 4de bij het Nat. Dubbel Kampioenschap en Hans Eelsing wint het Witz toernooi in Deventer.      
1980-1981 In de maandag huisleague speelden 20 teams en op de donderdag een dubbel scratch en een 5 mans league. Eind ‘80 werd begonnen met de bowlingsplinter een blad van en voor de bowler.       
1981-1982. Het clubblad van de vereniging bleef onder de maat want behalve de voorzitter met zijn voorwoord werd er weinig copy ingediend. Ook een achterstand van reclame betalingen van de adverteerders. Het "Thomasvaer en Pieternel" toernooi in Assen werd gewonnen door Jan Pap en De Stoof werd winnaar van de trio’s. Ook in ‘82 werden jeugd kampioenschappen gehouden en de overwinning ging naar Annemarieke van Maanen. De dames van BC Harderwijk werden kampioen in de Nat. Trio league.     
1982-1983. De bowling vereniging gaat zelfs voetballen onder leiding van Jan Willem Schiffmacher in de sporthal en Harderwijk bowlde weer tegen Espel en nu werd het een Harderwijkse overwinning. Ria van Sonnen stopt als Penningmeester en wordt opgevolgd door Hans Eelsing. Dit waren de eerste jaren vanaf de oprichting.     
In ’86-‘87 ben ik gestopt na negen jaar als penningmeester van de Afdeling 10 en het aandenken als blijk van waardering hangt nog in de eetzaal van het restaurant. In al die jaren heb ik veel steun gehad van Henk Jan de Vroom en Willem van Sonnen. Ook heb ik de bowling verslagen op Radio Hallo door gesproken, Dinsdags van Nationaal en de Maandag league en Zaterdags in sportblik van de Donderdag league en verslagen geschreven voor het Schilders Nieuwsblad. Het nieuws werd geschreven en ingeleverd vanaf ’77 door verschillende mensen o.a. door Henk Greve, Jan Willem Schiffmacher en mijn persoontje. In ‘88-‘89 werden de teams van BC Harderwijk kampioen 2de Klasse en ook Trio Koningshof werd kampioen in hun 2de Klasse. In ’89 werd Bert Stoffer secretaris en Aalt Klaassen werd penningmeester en er spelen 8 teams nationaal. Vanaf ’87 tot en met heden 2006 heb ik elk jaar een boekwerk uitgegeven aan de team captains waarin de hoogtepunten zijn bestempeld. Enkele nieuwtjes kan ik nog wel verhalen uit de boeken. Ruud Bennink breekt op 19-9-94 weer een baanrecord en gebracht op 269 pins.    
28-2-95 ziet Gerrit van Maanen Abraham, Ronald Scholten werd 5 nov. in Heilo 4de. Els van Dijk wint op 24 maart ’96 in Hilvarenbeek het 50+toernooi, IJscobar DeNicola werd kampioen 4de klasse I op 31-3-96 en Marjo Scholten werd in Mijdrecht nationaal kampioene B.Klasse. Op 11 Januari verbeterde Bertus Vlijm een record en wist die te brengen op 286 pins en Ria Willems scoort een baanrecord van 280 pins.    
Op de jaarvergadering heb ik te kennen gegeven om te stoppen na bijna 20 jaar en de voorzitters hamer aan de nieuwe voorzitter Aalt Klaassen te overhandigen. Wel blijf ik schrijven voor het Schildertje en neem de in 1997 de kabeltelevisie die de berichtgeving verspreidt over Noord West Veluwe in beheer voor onze vereniging. Wegener Apeldoorn was de aanbieder die deze zaak maar verkocht deze enige tijd later aan Den Helder Nieuws TV. Ook die ging failliet en nu zijn we met B.D.U. verbonden maar die is helaas alleen in Harderwijk is dit te volgen.
Het team van De Roskam behaald de titel in de 4de klasse J.     
In het jaar 2000 heeft Ruud Bennink het twaalf jaar oude record van 271 pins gescoord door Herman Kost verbeterd en gebracht op 279 pins. Eefje Schuit en Els van Dijk hebben in Zuid-Afrika een derde plaats behaald in een 50+ toernooi. Sandra Westeneng wint het jeugd toernooi van Westeneng Keukens en Marieke de Haan wint in Haarlem het Oranje toernooi. Op 2 Januari 2000 winnen de Jantjes, Jan Pap en Jan de Weerd het Nieuwjaars toernooi. Jan Pap scoorde 571 pins en jan de Weerd 596 pins. Ook werd Saskia van Mondfrans bowling kampioene van Harderwijk en Jan Pap bij de heren. Zondag 4 Maart werden de Tonsel Boys kampioen in de N.H.T.L. 2de klasse C. De Minfi’s kampioen Zomerleague individueel werd Kees van der Horst met een score van 189.8 pins gemiddeld kampioen en Henneke van Winkoop met een gemiddelde score van 186.2 pins bij de dames. En onlangs werd Tiny ’t Hart kampioen 50+ in Hilvarenbeek en daarvoor nog het Dubbel C toernooi in Rolde en een toernooi in Zeist met Jan Foeke. En nu aan het eind van jaar 2001 is het met de kabeltekst ook weer gebeurd, zij stoppen ermee. De HALO was al uit de lucht en nu zit ik zonder werk nu ook de Pocket is gelanceerd. Helaas het is geen blijvertje geworden van de Pocket want ook dat werd verledentijd.         
Eind mei won Larssen de Haan het Hemelvaart toernooi en Dis Installatie werd kampioen van de A. Klasse en DT Presto van de B Klasse. Ook het Dubbel C toernooi in Zeist kwam op naam van Tiny ’t Hart en Jan Foeke, het jubileum jeugdtoernooi werd gewonnen Sandra Westeneng die 149.7 pins gemiddeld scoorde. 20 Januari 2002 werd bij de jeugd Marleen Scholten en Michael Mol kampioen en bij de senioren Petra van Wezep en Jan Pap en het Ronald Scholten wint het Oranjetoernooi. Kampioen Trio League werd en De Pins, Rokerij Klaassen A Klasse en Atlantic Klasse B. In Januari winnen Marleen Scholten en Michael Mol het 20ste Siebrand jeugd toernooi en het vereniging kampioenschap was voor Claudia Foppen en Kees  Riepma en er was een weer prijs voor Marleen Scholten en Michael Mol daar zij het 17de Edwin Slobbe jeugd toernooi winnen en het Oranje toernooi komt op naam van Bertus Vlijm.            
 Wat gaat de tijd toch hard en we zijn al beland in seizoen 2003 – 2004 In Deventer werd 6 en 7 December de jaarlijkse Stedenontmoeting gespeeld. Helaas geen plaats behaald door de Harderwijkse bowlers. 21 December 17de Bison dubbel Handicap Toernooi is gewonnen door Wietse Meijers, scoorde totaal 1901 pins en in de finale games van 158-177 en 258 pins. Op 18 Januari  werden de Harderwijkse kampioenschappen gespeeld en bij Pup. scoorde Ferdy Bensing gem. 140.50 pins, bij de Asp. Madeleine Sloos gem. 150.37 pins en bij de junioren Michael Mol gem. 161.00 pins.  Dan de senioren; Tiny ’t Hart werd de kampioen, scoorde een gem. van 184.2 pins, en Kees Riepma een gem. van 188.4 pins en werd kampioen bij de heren.            Het HCP toernooi kwam op naam van Dirk Wijnekes met een gem. van 162.8 pins. Het 18de  Edwin Slobbe Toernooi van Noordwijkerhout werd gewonnen door Tom Scholten en hij scoorde 1153 pins.     
 20 Mei Hemelvaartdag Bowlingtoernooi is zoals altijd succes vol verlopen en gewonnen door Lianne Luijendijk  612 pins gem.172.0 pins en Dennis de Koning 612 pins gem. 171.0 pins. De Kampioenen van dit seizoen zijn geworden; 15 April Pro Shop Erik Deen kampioen Trio League. 26 April Dakramen Dragt werd kampioen B. Klasse en 17 Mei Rokerij Klaassen kampioen A. Klasse.
We hebben een begin gemaakt met seizoen 2004-2005. Na een rustige zomer daar alleen de zomerleague van start is gegaan en de aan meldingen binnen zijn van de teams die hebben ingeschreven voor de nationale wedstrijden. Dat zijn BC Harderwijk, Tonsel Boys, Wasserij Elburg, Flying Balls en de Roskam. De dames van Heco Glas zijn afgehaakt en nemen een jaartje rust. Het 13de Ol Round toernooi gespeeld op 10 Oktober werd gewonnen door Tiny ’t Hart met een gemiddelde score van 207.88 pins. Het 50+ toernooi is gewonen door Rie van Dongen en bij de heren was het Joop Smit die eerste werd. Clazien Sloos wint het Harderwijks bowling kampioenschap en bij de heren Bertus Vlijm. Bij de jeugd werd Marleen Scholten en Roy Stalman kampioen. 29 Januari 16de Erik Deen toernooi in Assen. Succes voor de jeugd en Dennis werd bij de pupillen eerste, scoorde 1379 pins een gem. van 179.0 pins. Apeldoorn Zondag 17 April. Het 21ste Pepsi Zilveren bowlingbal Toernooi is gewonnen door Sjoerd Wijnja die 1938 pins scoorde met een gem. van 215.33 pins. Pro Shop Erik Deen prolongeert de bowling titel van de Trio League. Op 6 Juni is SITA kampioen geworden van de A Klasse en Pearle Ermelo van de B. Klasse. De Zomerleague werd dit seizoen weer een succes en de laatste speeldag van de Zomerleague was Donderdag 11 Augustus en de Tonseltjes werden kampioen. Jacqueline Doppenberg bij de dames met een gem. van 187.5 pins en Ton Gijbels bij de heren met een gem. score van 195.1 pins inclusief het hcp. Seizoen 2005 2006 is weer begonnen en de teams zijn weer strijdvaardig.

Ook de 50+ oudjes hebben er weer zin in, de Dinsdag jeugd league, de Zaterdag en jeugd nationaal zijn weer van de partij. Voor de Nationale Trio League hebben maar drie teams in geschreven voor dit seizoen en dat zijn Clair de Lune 3de klasse A, Wasserij Elburg en The Flying Bals die in de 3de Klasse C spelen. 12 November werd in het Erik Deen jeugd toernooi Dennis Schuurkamp 2de  bij de pupillen, bij de aspiranten Julian Meerens 2de en bij de junioren Johan Schuurkamp. 3de Op 7 januari 2006 winnen de Junioren de Stedenontmoeting en 22 Januari de Harderwijkse kampioenschappen. Dames Saskia v. Mondfrans 177.2 pins en heren Joop Ezendam 195.6 pins.1 April was de laatste speeldag van het District en Dennis Schuurkamp werd 5de bij de pupillen, Arjan Doppenberg 8ste bij de aspiranten en kampioen werd Coen Thijs. Op 2 mei werd Pos Bel kampioen Trio League, 6 Mei Johan Schuurkamp kampioen Zaterdag jeugd, 16 Mei Jan Foeke en Paula Helsloot kampioenen 50+ bowling, 21 Mei 1ste Pannenkoeken toernooi Heerenveen werd gewonnen door trio  Rianne Luijendijk, Wietse Meijers en Sjoerd Wijnja.       
22 Mei More Fun kampioen B Klasse,  25 mei Hemelvaart toernooi; 1ste  Ton Gijbels 203.3 pins, 2de  Johan van Sonnen 201.8 pins en 3de met 197.6 pins  Bertus Vlijm.           
 29 Mei werd het team van SITA kampioen van Maandag League.                      
 Jaargang  2006-2007 wordt en bijzonder jaar want op 9 Februari 2007 beleven wij ons dertig jarig bestaan van onze Bowling Vereniging Harderwijk.                 
Al met al het was voor mij een prachtige tijd en ik heb tot en met heden veel sportvrienden gehad en heb ze nog. Ik kan helaas niet aanwezig zijn in het Bowling Centrum in verbant met mijn gezondheid maar ik hou u op de hoogte met al het nieuws mijn berichtgeving op mijn site van het internet.

Teams die u voor gegaan zijn;
In 1977 werden de Kreukels Kampioen ( Herman Kost, Ria Kost Willem van Sonnen, Fred van Sonnen, Chris Foppen en René Foppen).
Tweede werd team Vriesvisser,                         Derde werd het team van de Tornado’s. 

                                                 A.Klasse.

81-82

Kannibalen

Strandzicht

Boterlap

82-83

Rokerij Klaassen

Ten Teije Sportprijzen 

Cafetaria Brands

83-84

Kannibalen

P.L.van Bueren

Studio Z.Z.

84-85

P.L. van Bueren 

B.T.N. Bowling 

Catering Rest. A.Dragt

87-88

B.C. Harderwijk

Wapen van H'wijk 

Rokerij Klaassen

88-89

Wapen van H'wijk

De Harmonie 

Rokerij Klaassen

89-90

Wapen van H'wijk 

B.C. Harderwijk 

Rokerij Klaassen

90-91

Kapsalon Riandré 

Rokerij Klaassen

Team Zonder Naam

91-92

Rokerij Klaassen

No/vice de Stoof

Kapsalon Riandré 

92-93

Kapsalon Riandré

Rokerij Klaassen

De Harmonie

93-94

Rokerij Klaassen

J.M.C.

Het Vraagteken

94-95

J.M.C. 

De Harmonie 

Pro Shop Harderwijk

95-96

Partymakers 

Rokerij Klaassen 

De Harmonie

96-97

Rokerij Klaassen

De Harmonie 

De Partymakers

97-98

Rokerij Klaassen

Het Vraagteken 

De Partymakers

98-99

Rokerij Klaassen 

De Partymakers

Team Zonder Naam

99-00

Rokerij Klaassen

Dis Installatie Lelystad 

De Harderwijker

00-01

Dis Installatie 

Dragt’s Dakramen 

Rokerij Klaassen   

01-02

Rokerij Klaassen             

SITA

Partymakers

02-03

Rokerij Klaassen 

Garden Impression Prestice

Pro Shop Erik Deen

03-04

Rokerij Klaassen 

SITA

Pro Shop Erik Deen

04-05

SITA

Clair de Lune

Jo-We

05-06

SITA

Clair de Lune

Rokerij Klaassen

06-07

Rokerij Klaassen

   

                                                   B. Klasse

81-82

Henk Pos 2 

De Beukers 

De Vaargeul

82-83

P.L.van Bueren 

Kannibalen 

Club 44

83-84

Wapen van H'wijk

Cafe Rest Flipper

Club 44

84-85

Kannibalen 2 

Rijkswaterstaat 

Rokerij Klaassen

87-88

Pro Shop Harderwijk

De Harmonie

De Pins

89-90

De Pins  

Scorpions

De Eemhof

90-91

Veemberg Nijkerk

J.V.C. Combinatie

Vischmarkt Elburg

91-92

De Vischmarkt

Lucky Strike 

Grillroom Shalom

92-93

Muziek buro J.M.C.

De Volle Pot

Grillroom Shalom

93-94

Lucky Strike 

Cafetaria de Ruif

Ten Teije

94-95

Ten Teije 

Gerivo Service 

De Volle Pot

95-96

Gerritsen Coating 

De Volle Pot

De Pins

96-97

De Volle Pot

Lucky Strike

De Pins

97-98

De Pins 

De Volle Pot 

Cafetaria Atlantic

98-99

Dis Installatie 

De Pins 

J.A.D.T.

99-00

Dragt Dakramen

Heco Glas

Cafetaria Atlanti

00-01

DTPresto 

Garden Impression 

Lucky Strike

01-02

Atlantic 

Lucky Strike

HECO Glas

02-03

 HECO Glas

 De Pins

Dakramen Dragt

03-04

 Dakramen Dragt

 Lucky Strike

 Atlantic 

04-05

 Pearle Ermelo

 Lucky Strike

 Westeneng Keukens

05-06

 More Fun

 Lucky Strike

 De Gizmo's

06-07

     

Zie hier, ik heb de boeken eens nageslagen en vermeldt u de eindstanden van de 
donderdag vanaf seizoen 1981-1982. In die tijd speelden we nog met een
A en een B klasse op de donderdag.
De kampioenen die U voor gingen in de donderdag league zijn: 

1981-1982

 

A.klasse

 Cafetaria Flipper 

 Strandzicht 

 Bebusch

  B.klasse 

 BC Harderwijk 

 Team Henk Pos

 Cafetaria Brands

 1982-1983

     

A.klasse

 BC Harderwijk

 Pro Shop H'wijk   

 Sibro Tax

  B.klasse 

 Cafetaria Brands

 Sibro Tax

 Silverbirds

1983-1984

     

A.klasse

 Pro Shop H'wijk 

 Cafetaria Brands  

 BC Harderwijk

  B.klasse 

 De Kings  

 De Pins

 Lucky Strike

1984-1985

     

A.klasse

 Pro Shop H'wijk 

 BC Harderwijk

 Sibro Tax

  B.klasse 

 Gootgooiers   

 Cafetaria ’t Hoekje 

 West Boys

*

 

1986-1987

 BC Harderwijk

 Pro Shop H'wijk

 Silverbirds

1987-1988 

 Pro Shop H'wijk

 Harmonie

 Silverbirds

1992-1993 

 Strike Force  

 De Pins   

 De Posthoorn

1993-1994  

 De Pins   

 Flintstones  

 Kapsalon Riandré

1994-1995

 Kapsalon Riandré

 Dream Team    

 De Pins

1995-1996

 De Pins

 Flintstones  

 Kapsalon Riandré

1996-1997

 De Pins

 Dream Team    

 BT ’t Korte Latje

1997-1998  

 De Pins

 Kapsalon Riandré 

 BT ’t Korte Latje

1998-1999 

 De Pins 

 BT ’t Korte Latje

 Kapsalon Riandré

 1999-2000   

 De Pins 

 BT ’t Korte Latje

 DTPresto

2000-2001

 De Pins 

 Toontje Hoger    

 BT ’t Korte Latje

2001-2002

 De Pins

 Kapsalon Riandré

 BT ’t Korte Latje

2002-2003

 De Pins

 BT ’t Korte Latje

 Toontje Hoger

2003-2004

 Pro Shop Erik Deen

 BT ’t Korte Latje

 Toontje Hoger

2004-2005

 Pro Shop Erik Deen

 De Pins

 Jo-We

2005-2006

 Pos Bel

 De Pins

 Pro Shop Erik Deen

2006-2007  

 De Pins

 BT 't Korte latje

 Pro Shop Erik Deen

       Enige herinneringen van Bowling Vereniging Harderwijk Harderwijkse bowling kampioenschappen

        Jaar                         heren                                       gemidd.                       dames                                          gemidd. 

1977

   

Henriët Greve

 

1979

Bertus Vlijm

 

Sietke ten teije

 

1981

Jan Klaassen

190.1

Henriët Greve

173.2

1982

Henk Greve  

192.0

Henriët Greve

177.0

1983

Henk Greve  

183.6

Henriët Greve

180.1

1984

Henk Greve  

190.8

Henriët Greve  

174.0

1985

Henk Greve  

190.8

   

1986

Henk Wassink

171.8

Henriët Greve

173.4

1987

Jos Visser

192.0

Henriët Greve

178.8

1988

Bertus Gerards  

194.0

   

1989

Hans Eelsing

192.1

   

1990

Henk Greve  

195.0

Jannie Loedeman 

181.0

1991

Ronald Scholten  

187.2

Petra Foppen 

160.0

1992

Jacob Mazereeuw   

193.6

Marjo Scholten

190.9

1993

 Bertus Vlijm

181.9

Doritha Westerink

178.2

1994

Wout Brokers   

189.7

Doritha Westerink 

177.0

1995

Joop Ezendam  

187.7

Christel Zwaan 

167.1

1996

Wout Brokers

192.4

Marjo Scholten

179.1

1997

Joop Ezendam  

192.5

Doritha Westerink

179.1

1998

Jan de Weerd 

197.0

Linda Zweers 

166.1

1999

Kees Riepma  

190.1

Petra van Wezep 

178.1

2000

Jan Pap 

179.8

Saskia Reijers 

165.2

2001

Marco Bakker     

194.2

Claudia Foppen 

174.0

2002

Hans Eelsing

181.8

Petra van Wezep

169.2

2003

Kees Riepma

187.5

Claudia Riepma

178.2

2004

Kees Riepma

188.4

Tiny 't Hart

184.2

2005

Bertus Vlijm

193.3

Clazien Sloos

180.3

2006

Joop Ezendam

195.6

Saskia van Mondfrans

177.2

2007

Joop Ezendam

187.9

Rianne Luijendijk

172.0

         2008

Wietse Mijers

           199.5

Marleen Scholten

            182.6